Regeneruje játra, působí proti nadýmání a je to jedna z nejlepších očišťujících rostlin. Artyčok se řadí mezi zeleninu a je velmi bohatý na vitamíny. A hlavně – báječně chutná.

Ke kulinářským účelům využíváme jedině nerozvinutá květní poupata. Malé a mladé květní úbory je možné jíst zasyrova, větší je pak nutné tepelně upravit. Vaříme je ve slané vodě s přidáním malého množství citrónové šťávy, která zabrání zčernání řezu. Servírujeme je pak vcelku. Můžeme je buď zapéct, nebo je podáváme jen uvařené například s omáčkou nebo dresinkem.

Víte, že…?

Artyčok v sobě ukrývá 85 procent vody. Dále také speciální sacharidy – zejména inulin, který mu dodává charakteristickou, lehce nasládlou chuť. Nechybí ani vláknina, hořčiny nebo minerální látky (vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď, mangan, bor, jód). Z vitamínů je bohatý hlavně na vitamíny C, B (i kyselinu listovou), E a provitamín A. Tuk téměř neobsahuje. Důležitou složkou je i cynarin – ten působí na buňky jater a ledvin, zvyšuje produkci žluče a moči. Dále snižuje vstřebávání cholesterolu v játrech, detoxikuje je, snižuje hladinu glukózy, pomáhá předcházet ateroskleróze, léčí alergie a funguje jako prevence chronických nemocí. Artyčok též umí snížit hladinu cholesterolu i cukru v krvi, léčí žaludek a pomáhá proti zvracení. Lékem proti nadýmání je pouze v malém množství.

Pečené artyčoky
Přísady:

• 4 středně velké artyčoky
• extra panenský olivový olej
• mořská nebo himálajská sůlPříprava: Artyčoky omyjeme a odřízneme stonky a spodní tvrdé listy. Poté je dáme na plech a necháme cca půl hodiny péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Po vytažení z trouby potřeme olejem a solí. Postupně odlamujeme jednotlivé plátky, a pokud jsou měkké, konzumujeme.

Sýrové špagety s artyčoky
Přísady:
• 4 artyčoky
• 1 citrón
• 2 stroužky česneku
• hrst petrželové natě
• 400 g těstovin
• 30 g másla
• 50 g strouhaného tvrdého sýraPříprava: Z artyčoků odstraníme stonky a spodní tvrdé listy. Omyjeme a vložíme je do trochy vody smíchané se šťávou z citrónu. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a uvaříme je doměkka. Artyčoky nakrájíme na menší kousky a smícháme s nasekanou petrželkou. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami, omastíme máslem a posypeme strouhaným sýrem.

Zobrazit články z kategorie : RAW | Veganské a vegetariánské recepty | Všechny recepty