Chuť mlsat má někdy každý. Proč si doma nepřipravit světoznámé lahůdky s čerstvým ovocem či zeleninou, které jsou plné zdraví prospěšných látek?

 

Ganache: Lahodný hruškový koláč
Přísady na těsto:

Tip: „Tomuto koláči s karamelizovanými hruš-kami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm doko-nalého sladění dvou ingrediencí – na-sládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády. Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ radí Sabina Kmecová.

• 250 g hladké mouky
• 125 g změklého másla
• špetka soli
• 1 žloutek
• 50 ml mléka
Na náplň:
• ¼ šálku vody (cca 60 ml)
• ½ šálku třtinového cukru
• 2 polévkové lžíce másla
• 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky
Na polevu:
• 130 ml smetany minimálně 30%
• 120 g tmavé čokolády, nejlépe se 70 % kakaa

Příprava: Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Do velké mísy nasypeme mouku, promícháme se solí a přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujeme rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujeme žloutek a nakonec postupně opatrně přidáváme mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalíme do fólie a necháme cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválíme na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřeme máslem, vložíme do ní těsto a přimáčkneme ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízneme nožem, můžeme ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na cca 20 až 25 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
Náplň: V hlubší pánvi svaříme vodu s cukrem, dokud vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidáme máslo, promícháme a přidáme hrušky. Vaříme, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřeme na těsto a necháme vychladnout.

Poleva: V rendlíku na mírném ohni přivedeme smetanu k varu, sundáme a vmícháme na kousky nalámanou čokoládu. Vyšleháme dohladka, dáme do čisté misky a necháme zchladnout. Občas promícháme gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřeme na vychladlé hrušky.

„Je to jeden z nejslavnějších francouzských koláčů, ale vlastně vznikl omylem. Jeho tvůrkyně příliš opekla jablka chystaná na jiný re-cept, a protože nevěděla, co s nimi, zakryla je těstem a vše dala péct v opačném pořadí, aby se jablka ještě víc nespálila – a tarte tatin byl na světě! Je to francouzská klasika, která se nikdy neomrzí, a hlavně ji můžete podávat celoročně,“ popisuje Sabina Kmecová z restaurace Nebespán v Kašperských Horách.

Tarte tatin
Přísady:
• 8–10 jablek
• 50 g másla
• 150 g třtinového cukru
• 200 g listového těsta
• skořice
• vlašské ořechy

Příprava: Jablka oloupeme, rozpůlíme, vyndáme jádřince a nakrájíme na čtvrtky. Do nádoby, kterou můžeme následně přemístit do trouby, dáme rozehřát máslo. Postupně do něj vsypeme cukr a mícháme, dokud se obě ingredience nespojí. Mícháme a zahříváme, až se vytvoří karamel. Nenecháváme ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký. Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavíme z ohně. Do hotového karamelu můžeme vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládáme do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů – a začneme nejprve kruh od okraje a potom do středu. Jablka přitlačíme a dáváme je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud nějaká zbudou, nakrájíme je ještě na menší kousky a vytvoříme druhou vrstvu. Můžeme posypat skořicí. Zahřejeme nádobu a necháme bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem. Mezitím rozválíme na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 milimetry. Vykrojíme kruh o trošku větší, než je průměr nádoby. Opatrně ho vezmeme a položíme na horká jablka. Okraje přitlačíme pod okraj jablek. Uděláme uprostřed dírku, kudy bude při pečení odcházet pára. Vložíme do trouby a pečeme podle typu trouby na 180–200 stupňů. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový. Vyndáme opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložíme velký talíř a rychle obrátíme. Pozor, šťáva je horká. Necháme mírně zchladnout a podáváme teplý.

Zobrazit články z kategorie : Veganské a vegetariánské recepty | Všechny recepty