Říká se, že alespoň jeden den v týdnu bychom měli svůj jídelníček odlehčit. Co kdyby to byl právě ten dnešní den?

Snídaně:
► Pohanková kaše s jablky

Přísady:
• 
200 g pohanky
 300 ml mandlového mléka (může být i klasické)
 1 větší jablko
 špetka soli
 kousek másla
 mletá skořice
 1 lžíce melasy

Příprava: Pohanku vysypeme do osoleného vroucího mandlového mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme a necháme dojít. Jablko nastrouháme a zamícháme do kaše. Vmícháme i melasu. Nakonec pokapeme rozehřátým máslem a posypeme skořicí.

Tip: Pohanková kaše je vhodná pro lidi trpící vysokým krevním tlakem. Díky svému složení je pohanka vhodná i jako prevence srdečních a cévních onemocnění.

Oběd:
► Fazole mungo na kari
Přísady:

 200g fazolí mungo
 1 střední cibule
 1 větší mrkev
 2 lžičky červené kari pasty
 špetka soli
 1 lžíce přepuštěného másla ghí
 4 lžíce kokosového mléka nebo hustší smetany
 2 vejce natvrdo

Příprava: Fazole mungo přes noc namočíme. Ráno pak v té samé vodě vaříme, dokud nezměknou. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme. Na přepuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme dvě lžičky červené kari pasty a chvíli smažíme. Přidáme mrkev a dále smažíme. Směs na pánvi spojíme připraveným kokosovým mlékem, promícháme, přidáme uvařené mungo fazole a necháme chvíli společně prohřát. Servírujeme ozdobené čtvrtkami vejce natvrdo.

Svačina:
► Paštika z cuket a mrkve
Přísady:
• 
750 g cuket
 500 g mrkve
 6 vajec
 200 ml smetany
 sůl
 pepř
 kari koření
 muškátový oříšek

Příprava: Cuketu i mrkev oloupeme a pokrájíme. Nad párou necháme změknout. Ke každé zvlášť přidáme 3 vejce a přilijeme 100 ml smetany. Podle chuti přidáme pepř, sůl, kari a muškátový oříšek. V mixéru každou hmotu zvlášť promixujeme alespoň půl minuty. Formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Střídavě nalíváme obě směsi. Povrch zakryjeme – pokličkou nebo pečicím papírem. Naplněnou formu dáme do pekáče, který do poloviny naplníme vlažnou vodou a dáme do trouby zapnuté na 200 stupňů a cca 2 hodiny zahříváme. Hotovou paštiku poznáme tak, že je tuhá a v prostředku pevná. Vychladlou paštiku vyklopíme a servírujeme jako součást obložené mísy či samostatně se zeleninovým salátem.

Večeře:
► Krémová polévka s batáty a celerem
Přísady:
• 
1 větší batát
 ½ celeru
 1 kořen petržele
 1 menší fenykl
 2 šalotky
 3 stroužky česneku
 1 lžíce másla
 800 ml zeleninového vývaru či vody
 špetka chilli
 200 ml smetany ke šlehání
 1 lžička cukru
 1 lžíce octa

Příprava: Na másle opražíme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme očištěnou a na kostky nakrájenou zeleninu. Za občasného míchání restujeme. Podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Přidáme chilli, cukr a rozmixujeme. Poté přilijeme smetanu a necháme ještě chvíli provařit. Na závěr dochutíme octem a dle chuti dosolíme.

Tip: Polévku před podáváním ozdobíme čerstvou petrželovou či celerovou natí.

Zobrazit články z kategorie : Bezlepkové recepty | Veganské a vegetariánské recepty | Všechny recepty